Speltoppen – Dagens lista

5 av de bästa spelen genom tiderna

1. Super Mario Bros 3. Fortfarande oöverträffat inom plattformsgenren. Fulländad kontroll, häpnadsväckande bandesign samt ett universum man vill stanna kvar i för alltid. Shigeru Miyamotos mästerverk släpptes 1991 och är än idag ett spel som man bara vill försvinna i – till den sista pansarvagnen är passerad och Bowser åter är besegrad.

2. Shadow of the Colossus. Fumito Uedas säregna skapelse där du ensam i en främmande värld får i uppdrag att leta upp och bekämpa sexton kolosser räknas av många än idag som ett av världens bästa spel. Spelet utspelar sig i det förbjudna landet, en plats som omgjärdas av djupa hav och höga bergskedjor, och inbjuder till mycket utforskande på egen hand i den vackra och unika miljön. Det väcker även en rad moraliska betänkligheter då det efter ett tag börjar bli allt mer svårt att förstå anledningen till att kolosserna måste besegras..

3. Pac-man. Sällan har en så enkel men genial spelidé och bandesign lyckats trollbinda en publik under en så lång tid. Sedan spelet släpptes 1980 har det fortsatt att underhålla spelare och fans världen över. En gul hjälte, 4 spöken samt piller och frukter Var allt som krävdes för att skapa ett modernt mästerverk. Spelet har sedan releasen dykt upp i en rad olika remakes och liknande men ingen har kunnat slå originalet (med ett visst undantag för ms. Pac-man som för vissa hängivna fans är strået vassare).

4. Tetris. Till dags dato ett av de mest säljande tv-spelen någonsin. Namnet Tetris kommer från grekiskans ord för fyra, tetra, och hänvisar till att alla figurer som du ska ordna i spelet består av fyra rutor. Den första versionen av spelet gavs ut redan 1984 och spelet har sedan dess kommit ut i ett otal olika varianter. På grund av dess obarmhärtiga ökande svårighetsgrad och begänsade gränssnitt lockar spelet fortfarande till många timmar stressnivåhöjande spelunderhållning.

5. The Legend of Zelda: Ocarina of Time. En banbrytande klassiker som kom att förända hur vi såg på tv-rollspel för alltid. Genom att guida Link genom Hyrule, en spelvärld vars like ingen sett tidigare, sugs du snabbt in i den fantastiska atmosfären och bygger även upp ett personligt engagemang till alla karaktärer. Spelet tar lång tid att klara av och med alla side-quests kan du bli fast i Hyrule för vad känns som en evighet – vilket i det här fallet endast kan ses som något bra.