Hur fungerar en bodelning

När man lämnar ett boende man delat med någon är det vissa saker som skiljer när det kommer till bodelning. Något som är viktigt att tänka på från början.

Det är inte det lättaste att ta tag i saker när livet är tungt. Ett sådant tillfälle är när man befinner sig i en separation. Ett tillfälle där det kan bli mycket känslomässigt jobbigt. Det är då inte det lättaste att börja dela upp ägodelarna och det är inte ovanligt att det uppstår oenigheter.

För att inte hamna i den situationen, eller om man redan är mitt i separationen, finns det sätt att komma genom tiden lite lättare. Genom att anlita en advokat för att få veta mer om vilka regler som gäller, kanske man som sambo skriver ett samboavtal. Vid äktenskap är reglerna lite tydligare men ändå viktiga att känna till.

Olikheter vid bodelning

Den största skillnaden är att man som sambo inte har en självklar rätt att få hälften av alla ägodelar. I denna typ av gemensamt boende handlar det till stor del om vem som har köpt vad. I ett äktenskap delar makarna lika, med en skillnad, bara om det inte finns något som kallas för äktenskapsförord.

I båda fallen kan det vara skönt att anlita en advokat för att allt ska gå rätt. Andra saker som kan påverka sambor är att om den ena parten flyttar in hos den andra, äger den som köpt huset bostaden. Köps bostaden för att vara gemensam? Där kan det vara lite knepigt och värt att anlita advokathjälp vid bodelning.